Płatki jęczmienne
Kraj pochodzenia: Polska
Płatki jęczmienne błyskawiczne
Płatki jęczmienne stanowią cenne źródło wartości odżywczych ponieważ są bogate w błonnik, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Płatki jęczmienne wytwarzane są z ziaren jęczmienia z pełnego przemiału. W trakcie produkcji ziarna pozbawiane są plewki i okrywy owocowo-nasiennej. W wyniku intensywnego obłuszczania ziaren jęczmienia oplewionego pozyskuje się kaszę oraz płatki jęczmienne.
Najpopularniejszym zastosowaniem dla płatków jęczmiennych jest wykorzystywanie jako dodatek do musli, ciastek czy chleba. Można także stosować do kleików, zup czy jako zagęszczacz do sosów. Zdjęcie jest przykładowe i może odbiegać od pokazanej partii.
Jęczmień to rodzaj zboża, który rośnie głównie w klimacie umiarkowanym. To jedno z pierwszych ziaren uprawianych przez starożytne cywilizacje – jęczmień znano i uprawiano w Egipcie ponad 10 tys. lat temu. Co więcej, jęczmień jest czwartym najczęściej produkowanym na świecie (po kukurydzy, ryżu i pszenicy) zbożem. W rejonie Afryki i Bliskiego Wschodu z jęczmienia wytwarzane są tamtejsze narodowe dania oraz stosowany jest także jako dodatek do herbaty.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.