Kasza gryczana palona
Kraj pochodzenia: Polska
Kasza gryczana palona BadaPak to drobne, trójkątne ziarna pełne składników odżywczych. Jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Bogata jest w unikatowe aminokwasy egzogenne – lizynę oraz tryptofan. Kasza gryczana palona BadaPak zawiera dwa razy więcej błonnika niż ryż czy makaron. Dzięki znacznej zawartości żelaza, kwasu foliowego i witaminy E powinna znaleźć się na stałe w jadłospisie osób anemicznych. Na szczególną uwagę zasługuję również wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) oraz składników mineralnych takich jak magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Ponadto dostarcza cenne antyoksydanty (rutynę, kwercetynę, pelargonidynę).
Warto często gościć ją na swoich stołach. Komponuje się z warzywami jak i z mięsem podawanym z gęstym sosem. Może być składnikiem zapiekanek, farszy, kotletów. Kaszę gryczaną należy wsypać do wrzącej, osolonej wody w proporcji 2:1 i gotować około 20 minut.
Kasza gryczana powstaje z gryki zwyczajnej. Gryka nie należy do zbóż, jak w przypadku innych roślin, z których pozyskiwane są kasze. Dawniej kasza była stałym elementem kuchni polskiej po czym na pewien czas została zapomniana. Obecnie, w dobie poszukiwania wartościowych produktów zaczyna cieszyć się dużą popularnością, gdyż jest pełna niezwykłych właściwości i substancji odżywczych.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.