Soczewica zielona
Kraj pochodzenia: Rosja/Ukraina
Soczewica zielona BadaPak jak pozostałe odmiany zawiera liczne wartości odżywcze. Zaraz obok soi posiada najwięcej białka spośród roślin strączkowych. Białko soczewicy zawiera lizynę – aminokwas egzogenny. Te niewielkie ziarenka dostarczają węglowodany złożone. Soczewica zielona BadaPak jest źródłem potas. Z pozostałych pierwiastków znajdziemy w niej fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń i sód. Ziarna soczewicy są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy) oraz zawierają witaminę A, C i K. Posiada niski indeks glikemiczny.
Soczewica zielona BadaPak ma delikatny smak i nie rozpada się podczas gotowania. Polecana jest do sałatek oraz past i kremów. Przed gotowaniem powinna być moczona przez około 30 minut.
Soczewica jadalna to gatunek należący do roślin strączkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz środkowej Azji. Obecnie uprawia się ją w wielu miejscach na świecie. Głowni jej producenci to Kanada oraz Indię. W Polsce ze względu na niesprzyjający klimat uprawy soczewicy są niewielkie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.