Otręby owsiane
Kraj pochodzenia: Polska
Otręby owsiane to produkt otrzymany z przerobu ziarna owsa. Otręby owsiane cechują się mniejszą zawartością zaliczanego do frakcji betaglukanów błonnika i największą ilością tłuszczu niż pozostałe otręby. Tłuszcz ten jest jednak bardzo cennym, nienasyconym kwasem tłuszczowym. Otręby owsiane zawierają też kwas oleinowy. W ziarnach owsa znajdują się ponadto awentramidy, a także duże ilości witaminy z grupy B (szczególnie B6 oraz B12) oraz minerałów (selenu, magnezu).
Otręby owsiane, nie tracąc swoich właściwości podczas obróbki, stosowane są w kuchni jako dodatek między innymi do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako składnik do panierki do kotletów mięsnych lub warzywnych bądź uzupełnienie kompozycji musli.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.