Groch łuskany
Kraj pochodzenia: Polska
Groch łuskany BadaPak charakteryzuje się dużą zawartością mikro i makroelementów. Zawiera znaczną ilość witamin takich jak witamina: A, E, C, K, B6, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina oraz niacyna. Ponadto zawiera również znaczne ilości fosforu, magnezu oraz wapnia, żelaza, sodu i cynku. Tak jak wszystkie warzywa strączkowe groch stanowi obfite źródło białka zawierającego aminokwasy egzogenne. Posiada także spore ilości błonnika pokarmowego.
Groch łuskany BadaPak przede wszystkim kojarzony jest z dwoma potrawami – z grochówką oraz z kapustą z grochem. Jednak z jego pomocą można stworzyć znacznie więcej dań. Używany jest do pasztetów wegetariańskich, past kanapkowych, kotletów a nawet ciasteczek.
Groch łuskany jest dość ciężkostrawny. Moczenie nasion minimum przez 3 godziny przed ugotowaniem powinno zmniejszyć dolegliwości trawienne.
Groch to jednoroczna roślina strączkowa. Prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest jedną z najstarszych uprawnych roślin. Liczy kilkanaście odmian, jest łatwy w uprawie i przetwarzaniu.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.