Płatki drożdżowe nieaktywne
Kraj pochodzenia: Estonia/Francja
Płatki drożdżowe posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Płatki drożdżowe to produkt spożywczy powstający z nieaktywnych drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae, z wykorzystaniem glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej jako pożywki. Drożdże po uzyskaniu odpowiedniej objętości dezaktywuje się, wykorzystując wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy, nadaje formę płatków. Spośród minerałów płatki drożdżowe zawierają także pokaźne ilości cynku, fosforu, potasu, selenu i wapnia, a ponadto są bardzo dobry źródłem błonnika spożywczego.
Gotowe płatki drożdżowe mają dość przyjemny serowo-orzechowy posmak i właściwie mogłyby być smakołykiem samym w sobie, przynajmniej dla niektórych koneserów.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.