Soczewica czarna
Kraj pochodzenia: Kanada
Soczewica czarna BadaPak - zawiera duże ilości białka. Nie zawiera ono co prawda wszystkich aminokwasów, jednak wystarczy tylko połączyć soczewicę z produktami zbożowymi by skompletować cały ich zestaw w jednym posiłku. Soczewica czarna BadaPak zawiera również spore ilości błonnika pokarmowego. Bogata jest w żelazo oraz kwas foliowy. Wśród składników mineralnych dostarcza także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i sód. Te małe, czarne nasionka są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy) oraz zawierają witaminę A, C i K.
Soczewica czarna BadaPak to dla wielu kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że posiłki z jej udziałem są bardzo proste w przygotowaniu. Swoją czarną barwę zawdzięcza przeciwutleniaczom. Dzięki niej świetnie komponuje się z kolorowymi warzywami oraz ryżem. Sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek i różnego rodzaju przekąsek. W smaku jest ziemisto-orzechowa. Przed ugotowaniem nie trzeba jej moczyć.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, choć tak naprawdę jest rośliną motylkową. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. W czasach starożytnych była powszechnie konsumowana i traktowana jako tani zamiennik mięsa. Obecnie soczewica uprawiana jest niemalże na całym świecie. Najwięksi jej producenci to Kanada oraz Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.