Mąka z orzechów włoskich
Kraj pochodzenia: Ukraina
Mąka z orzechów dostarcza dużo błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit oraz pracę układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości białek zapewnia zastrzyk energii i efektywniejszą regenerację po wysiłku. Produkt kryje sporo witamin z grupy B (w tym bardzo potrzebnego kwasu foliowego), witaminy A, C i E oraz fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
Jak ją wykorzystać w kuchni? Na wiele sposobów. To przede wszystkim znakomity dodatek do rozmaitych wypieków – nada lekko orzechowego aromatu biszkoptom, sernikom, brownie, muffinkom i rozmaitym ciasteczkom. Warto wzbogacać nią domowy chleb czy bułeczki, ale również gofry, omlety, naleśniki czy… spody do pizzy. Jednak należy pamiętać, że ze względu na brak glutenu (nadającego wyrobom pulchności i elastyczności) mąkę orzechową należy stosować w odpowiednich proporcjach oraz w towarzystwie innych mąk (np. żytniej, pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, kukurydzianej czy kasztanowej).
Mąka orzechowa może być świetnym zagęstnikiem do zup czy sosów. Sprawdzi się jako alterantywna panierka do kurczaka, kotleta schabowego albo ryby. Ponieważ nie wymaga obróbki termicznej, z powodzeniem wykorzystamy ją jako posypkę do sałatki (np. z kalafiora, rodzynek, sera pleśniowego i majonezu) albo dodatek do lodów, domowych pralinek czy kulek mocy. Nada przyjemnego smaku koktajlom i smoothie. Z mąki przygotujemy pyszne masło orzechowe – wystarczy dodać do niej szczyptę soli i cukru, a następnie zblendować, aż do uzyskania masy o odpowiedniej, smarowalnej konsystencji.