Kasza gryczana niepalona
Kraj pochodzenia: Polska
Kasza gryczana niepalona BadaPak posiada kremową barwę i cechuje się delikatniejszym smakiem niż kasza palona. Dzięki temu, iż nie została poddana obróbce termicznej zawiera również więcej wartości odżywczych. Dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Kasza gryczana niepalona BadaPak zawiera duże ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo oraz witaminę E. Ponadto jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy oraz niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest również źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Posiada niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona BadaPak z uwagi na swój ciekawy smak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Świetnie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być składnikiem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje również mąka, płatki oraz otręby.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.