Chleb bez mąki, z kaszą gryczaną
Smakowita alternatywa dla tradycyjnego chleba. Poznaj przepis na chleb bez mąki z kaszą gryczaną! To pyszne i zdrowe rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla produktów z mąki.
Składniki:
- 210 g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g słonecznika łuskanego
- 70 g nasion siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
- 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 250-350 ml wody
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlac wodę i kiełkować przez 2-3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
- Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami.
- Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).
- Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i równomiernie wygładzić masę łopatką (nagrubość max.1cm). Odstawić na ok. pół godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 30 minut.
- Wyjąć chleb, przekręcić go na drugą stronę i podpiec przez 7 minut na samej kratce.
- Odstawić do wystygnięcia na ok. 20 minut i pokroić na kawałki.
- Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.
To proste i zdrowe danie sprawi, że Twój chleb będzie nie tylko pyszny, ale także pełen wartości odżywczych!
Na podstawie 1opinii naszych klientów