Fasola tonka
Kraj pochodzenia: Wenezuela
Fasola tonka jest często używana jako substytut wanilii. Fasola Tonka ze względu na swój wyjątkowy charakter z delikatnie-ostrą nutą nie powinna być ograniczana wyłącznie do dań słodkich.
Pierwotnie tonka pochodzi z Wenezueli, skądrozprzestrzeniła się w sposób naturalny na duże obszary Ameryki Południowej (północ Brazylii,Gujana i Surinam). W Ameryce Południowej roślina ta ma właściwości lecznicze i jest używana jako talizman przynoszący szczęście.
Jako przyprawę tonkę należy dawkować bardzo oszczędnie. W zależności od przeznaczenia zaleca się ją lekko zetrzeć na tarce z małymioczkami. Jej aromat jest bardzo intensywny, więc nawet jej niewielka ilość wystarczy, żeby nadać potrawie pożądany smak.
Dzienne tolerowane spożycie kumaryny (TDI )zostało określone przez Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) na poziomie 0,1 mg kumaryny na kg masy ciała na dzień. Zatem zawartość kumarynyw fasoli tonka nie stwarza ryzyka, jeśli jest stosowana w małych ilościach.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.