Fasola pinto
Kraj pochodzenia: Peru/Kanada
Fasola Pinto BadaPak jak i pozostałe odmiany fasoli cechuje się wysoką zawartością substancji odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto fasola Pinto BadaPak zawiera duże ilości wartościowego białka. Te urokliwe nasiona dostarczają również witaminę A, E oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 oraz B6. Prócz witamin cieszą się znaczną zawartością składników mineralnych. Należą do nich: miedź, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz potas.
Fasola Pinto BadaPak chociażby ze względu na swój unikalny wygląd cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję. Może być dodawana do zup, gulaszy, sosów, dań duszonych oraz do dań kuchni meksykańskiej. Idealnie komponuje się z ryżem oraz wołowiną i wieprzowiną. Przed ugotowaniem nasiona należy moczyć w wodzie przez około 50 minut.
Fasola Pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Peru, stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej i Środkowej a także w późniejszym okresie trafiła do Europy, Azji i Afryki. Swoją nazwę zawdzięcza pięknym, beżowym ziarnom nakrapianym bordowymi cętkami.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.