Smalczyk z białej fasoli
Przygotuj wyjątkowy smalczyk z białej fasoli, który jest zdrową i pyszną alternatywą dla tradycyjnego smalcu. Doskonały do smarowania pieczywa, jako dodatek do warzyw lub jako pyszna przekąska na przyjęciach. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Składniki:
- Puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz i wraz z cebulą pokrój w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj jabłko, cebulę oraz liście laurowe i podsmaż do miękkości.
- W tym czasie fasolę odcedź i zblenduj z lubczykiem, majerankiem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz 1/4 szklanki wody.
- Z podsmażonej cebuli i jabłka wyjmij liście laurowe i dodaj do fasoli. Razem zblenduj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie, aby pozostawić wyczuwalne kawałki jabłka i cebuli.
- Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Schłodź w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.