Placki ziemniaczano-cukiniowe
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pełne smaku i aromatu – idealne zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego domownika. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się pysznym, domowym posiłkiem!
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 600 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 150 g płatków owsianych
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- Odrobina pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cukinię oraz czosnek obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przełóż starte warzywa na durszlak, dokładnie odciśnij nadmiar płynu, aby placki były bardziej chrupiące.
- W dużej misce połącz odsączone warzywa z płatkami owsianymi, skrobią ziemniaczaną, jajkami, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj dodatkową ilość płatków owsianych.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy i formuj placki.
- Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i rumiane.
- Po usmażeniu, ułóż placki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki ziemniaczano-cukiniowe na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.