Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem domowego ketchupu z cukinii! To doskonała alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, pełna naturalnych składników i aromatycznych przypraw. Idealny do kanapek, mięs czy jako dodatek do ulubionych przekąsek. Przygotowanie tego ketchupu jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki

  • 2 kg cukinii (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek, przed obraniem cukinie ważyły około 3,5 kg)
  • 500 g cebuli
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 1 kg koncentratu pomidorowego lub 4 kg świeżych, mięsistych pomidorów (np. Lima, San Marzano albo Bawole Serce), obranych ze skórki i oczyszczonych z pestek

Przyprawy

Wykonanie

  1. Przygotowanie składników:
    • Obierz cukinię i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój cukinię w małą kostkę – im mniejsze kawałki, tym krótszy będzie czas gotowania.
    • Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
  2. Maceracja warzyw:
    • Wymieszaj pokrojoną cukinię z cebulą, posiekanym czosnkiem i 1,5 łyżki soli niejodowanej. Odstaw warzywa na około 4 godziny, aby nieco zmiękły.
  3. Gotowanie:
    • Dodaj do warzyw drobno posiekane jabłko i gotuj około 30 minut na średnim ogniu, a następnie zmiksuj blenderem.
    • Dodaj koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory, oregano, bazylię, czarny pieprz, ostrą paprykę, cukier oraz ocet. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.
  4. Doprawianie:
    • Przed rozlaniem ketchupu do słoików, spróbuj go i w razie potrzeby dodaj więcej soli, cukru lub octu. Krótko zagotuj.
  5. Konserwacja:
    • Gorący ketchup cukiniowy przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj 10-15 minut, w zależności od wielkości słoików.

 

Zdjęcie i inspiracja od CzteryFajery

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię