Ketchup z cukinii
Zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem domowego ketchupu z cukinii! To doskonała alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, pełna naturalnych składników i aromatycznych przypraw. Idealny do kanapek, mięs czy jako dodatek do ulubionych przekąsek. Przygotowanie tego ketchupu jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj i przekonaj się sam!
Składniki
- 2 kg cukinii (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek, przed obraniem cukinie ważyły około 3,5 kg)
- 500 g cebuli
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
- 1 kg koncentratu pomidorowego lub 4 kg świeżych, mięsistych pomidorów (np. Lima, San Marzano albo Bawole Serce), obranych ze skórki i oczyszczonych z pestek
Przyprawy
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 120-150 g cukru
- 3-4 ząbki czosnku
- 50 ml octu z czerwonych pomarańczy
Wykonanie
- Przygotowanie składników:
- Obierz cukinię i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój cukinię w małą kostkę – im mniejsze kawałki, tym krótszy będzie czas gotowania.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
- Maceracja warzyw:
- Wymieszaj pokrojoną cukinię z cebulą, posiekanym czosnkiem i 1,5 łyżki soli niejodowanej. Odstaw warzywa na około 4 godziny, aby nieco zmiękły.
- Gotowanie:
- Dodaj do warzyw drobno posiekane jabłko i gotuj około 30 minut na średnim ogniu, a następnie zmiksuj blenderem.
- Dodaj koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory, oregano, bazylię, czarny pieprz, ostrą paprykę, cukier oraz ocet. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.
- Doprawianie:
- Przed rozlaniem ketchupu do słoików, spróbuj go i w razie potrzeby dodaj więcej soli, cukru lub octu. Krótko zagotuj.
- Konserwacja:
- Gorący ketchup cukiniowy przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj 10-15 minut, w zależności od wielkości słoików.
Zdjęcie i inspiracja od CzteryFajery
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.