Mini Pączki na Serku Homogenizowanym

Te małe, puszyste pączki to idealna propozycja na szybki deser. Dzięki serkowi homogenizowanemu są delikatne w środku, a dodatek spirytusu sprawia, że nie chłoną nadmiernie tłuszczu podczas smażenia. Można je podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta
Do miski włożyć serek homogenizowany, jajka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlać łyżkę spirytusu i dokładnie połączyć z ciastem.
2. Smażenie pączków
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej do temperatury około 175°C. Ciasto nakładać łyżeczką, pomagając sobie drugą łyżeczką, aby formować małe porcje ciasta i kłaść je na gorący olej.
Pączki smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor, obracając je delikatnie w trakcie smażenia.
3. Odsączenie nadmiaru tłuszczu
Usmażone mini pączki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Podanie
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.