Masło jabłkowe

Masło jabłkowe

Masło jabłkowe to niezwykle aromatyczny dodatek do wielu dań. Jest idealne na śniadanie rozsmarowane na grzance lub jako dodatek do naleśników czy placuszków. Możesz też wykorzystać je do słodkiego wypełnienia ciast lub jako smarowidło do kanapek. Świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami, dodając im niepowtarzalnego smaku i delikatnej konsystencji. Ten przepis na masło jabłkowe jest prosty w wykonaniu i gwarantuje niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 5-6 łyżek wody,
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii,
  • Opcjonalnie drobno posiekane orzechy włoskie,
  • 2 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej,
  • Szczypta soli

Przepis:

  1. Przygotowanie Jabłek: Jabłka dokładnie umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój jabłka na nieduże kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem.
  2. Gotowanie: Dodaj wodę, cukier trzcinowy, cynamon, goździki, sól, gałkę muszkatołową, sok z cytryny lub ocet jabłkowy i ewentualnie rum. Gotuj jabłka na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, aby jabłka nie przywierały do dna. Kiedy jabłka rozpadną się niemal na papkę, wyłącz płomień i pozostaw jabłka do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne przykryj je i pozostaw do stężenia 12-24 godziny.
  3. Dodatki i Drugie Gotowanie: Następnego dnia dodaj (jeśli chcesz) orzechy i ponownie gotuj jabłka przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania zmiksuj zawartość garnka na gładki mus i mieszając od czasu do czasu gotuj, aż uzyskasz taką gęstość, jaką chcesz. Masło jabłkowe jest gotowe, gdy zgęstnieje na tyle, że po umieszczeniu małej ilości na schłodzonym talerzu nie rozlewa się.
  4. Pasteryzacja: Gorące masło owocowe przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzuj około 15 minut. Zapasteryzowane słoiki z masłem jabłkowym postaw do góry dnem na 24 godziny.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię