Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Sycący krem, który rozgrzewa i nasyca! Z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą w roli głównej, ta zupa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna głębokiego, naturalnego smaku – doskonały wybór na obiad czy kolację.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kalafiora i ciecierzycy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na dużą blachę wyłóż różyczki kalafiora, odsączoną ciecierzycę oraz obrane ząbki czosnku.
  3. Skrop wszystko 3 łyżkami oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), posyp kminem rzymskim (lub ziołami toskańskimi), solą oraz mieloną papryką. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte przyprawami.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż kalafior zmięknie i lekko się zarumieni.

Gotowanie zupy:

  1. W dużym garnku rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego). Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zaczną się lekko złocić.
  2. Dodaj upieczony kalafior, ciecierzycę oraz czosnek do garnka. Zalej całość wodą lub wywarem warzywnym.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Blendowanie:

  1. Zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem.
  2. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.

Doprawienie:

  1. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
  2. Dopraw zupę do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie dodatkową solą.

Podanie:

Przed podaniem możesz udekorować zupę posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie i inspiracja od CzteryFajery

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię