Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Rozkoszuj się pysznym, owocowym ciastem! To ciasto ze śliwkami łączy w sobie delikatne, maślane ciasto i słodkie, soczyste owoce, tworząc super deser na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich – idealne na popołudniową kawę czy weekendowy poczęstunek.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Do miski przesyp mąkę, zimne masło, połowę cukru, żółtka i proszek do pieczenia. Miksuj na gładką masę.
  3. Ciasto przełóż na opruszoną mąką powierzchnię roboczą. Podziel na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
  4. Mniejszą część ciasta formuj w kulkę, zawijaj w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  5. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie wierzchu ciasta:

  1. Na cieście ułóż połówki śliwek i posyp cukrem waniliowym.
  2. Do miski wlej białka i dodaj pozostałą część cukru. Ubij na sztywną pianę.
  3. Równomiernie rozłóż pianę na cieście ze śliwkami.
  4. Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj na tarce i posyp nią ubite białka.

Pieczenie:

  1. Piecz w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180°C.
  2. Po upieczeniu i ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię