Ciasto ze śliwkami

Rozkoszuj się pysznym, owocowym ciastem! To ciasto ze śliwkami łączy w sobie delikatne, maślane ciasto i słodkie, soczyste owoce, tworząc super deser na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich – idealne na popołudniową kawę czy weekendowy poczęstunek.
Składniki:
- 500 g śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 120 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru
- Cukier puder do opruszenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Oddziel żółtka od białek.
- Do miski przesyp mąkę, zimne masło, połowę cukru, żółtka i proszek do pieczenia. Miksuj na gładką masę.
- Ciasto przełóż na opruszoną mąką powierzchnię roboczą. Podziel na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
- Mniejszą część ciasta formuj w kulkę, zawijaj w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie wierzchu ciasta:
- Na cieście ułóż połówki śliwek i posyp cukrem waniliowym.
- Do miski wlej białka i dodaj pozostałą część cukru. Ubij na sztywną pianę.
- Równomiernie rozłóż pianę na cieście ze śliwkami.
- Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj na tarce i posyp nią ubite białka.
Pieczenie:
- Piecz w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.