Kluski Marchewkowe

Kluski Marchewkowe

Kluski marchewkowe to lekko słodkie danie, które świetnie sprawdzi się jako deser lub lekki posiłek. Połączenie cynamonowego masła z chrupiącym sezamem nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 300 g ugotowanej marchewki
  • 165 g mąki
  • 60 g bułki tartej
  • 30 g cukru
  • 60 g masła
  • 20 g ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru do polewy

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta

Ugotowaną marchewkę dokładnie zblendować na gładkie purée. Dodać mąkę, bułkę tartą, cukier i wyrobić jednolite ciasto.

2. Formowanie klusek

Blat roboczy posypać mąką, przełożyć na niego ciasto i uformować wałek. Pokroić go nożem na kawałki o grubości około 2 cm.

3. Gotowanie klusek

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kluski gotować partiami – po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze około 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.

4. Przygotowanie polewy

W rondelku rozpuścić masło, dodać cynamon, cukier oraz sezam. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając do połączenia składników.

5. Podanie

Gotowe kluski polać ciepłym cynamonowym masłem z sezamem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię