Domowy Kisiel Jabłkowy

Domowy Kisiel Jabłkowy

Naturalny, aromatyczny i zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska lub słodki dodatek do śniadania. Domowy kisiel jabłkowy nie zawiera sztucznych dodatków i można go przygotować w kilka minut!

Składniki:

  • 2 małe jabłka, starte na tarce (bez gniazd nasiennych)
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Gotowanie jabłek

Do garnuszka wrzucić starte jabłka, dodać cynamon oraz 200 ml wody. Gotować na małym ogniu do miękkości owoców, co zajmie około 5 minut.

2. Przygotowanie zawiesiny

W osobnej szklance wymieszać pozostałe 50 ml wody z mąką ziemniaczaną, aby uzyskać gładką zawiesinę.

3. Zagęszczanie kisielu

Do gotujących się jabłek dodać cukier i stopniowo wlewać zawiesinę z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Kisiel zacznie gęstnieć – kiedy osiągnie pożądaną konsystencję, zdjąć garnek z ognia.

4. Serwowanie

Gotowy kisiel rozlać do miseczek i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię