Jabłkowe placuszki z mąki orzechowej
Ciesz się aromatem jabłek i chrupkością placuszków w tym przepisie na jabłkowe placuszki z mąki orzechowej! To szybkie i proste danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pyszna przekąska o każdej porze dnia.
Składniki (na 8 sztuk):
- 140-160 ml mąki orzechowej
- 2 łyżki płatków owsianych
- Pół średniej wielkości jabłka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Połowę jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, nie obierając jabłka ze skórki. Odlącz nadmiar soku, jaki powstał podczas ścierania.
- Dodaj płatki owsiane, jajko oraz mąkę orzechową do startych jabłek. Na początku dodaj mniejszą ilość mąki (140 ml), a jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając miód.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zrumienią. Podczas przewracania placuszków używaj dwóch szpatułek, ponieważ są one delikatne i łatwo się rozpadają.
Gotowe placuszki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. polane jogurtem naturalnym lub miodem. Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.