Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym

Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym

Aromatyczna i sycąca biała kiełbasa pieczona w sosie na bazie jasnego piwa, cebuli, jabłek i przypraw to doskonała propozycja na obiad lub kolację w chłodniejsze dni. Połączenie słodyczy jabłek i miodu z pikantną musztardą i nutą piwa tworzy intensywny, wyrazisty smak. Podawaj z pieczywem, puree ziemniaczanym lub kluskami śląskimi.

Składniki:

Przygotowanie:

1. Marynata do kiełbasy

W małej miseczce połącz musztardę francuską, 10 g oleju oraz 1 łyżeczkę majeranku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej pasty. Odstaw na bok.

2. Warzywa i owoce

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę pokrój w cienkie pióra.

3. Przygotowanie sosu

Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj cebulę, wsyp sól i duś na małym ogniu, aż stanie się miękka i szklista. Następnie dodaj starte jabłka, miód, pozostały majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Wlej piwo, dokładnie wymieszaj i duś całość jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.

4. Pieczenie

Gotową mieszankę cebulowo-piwną przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kiełbasy i posmaruj je przygotowaną wcześniej pastą z musztardy. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C (góra–dół) i piecz przez około 30 minut, aż kiełbasy się zarumienią, a sos zgęstnieje.

5. Serwowanie

Podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami z wody, kluskami lub chrupiącym pieczywem. Doskonale smakuje również z dodatkiem kiszonek.

Smacznego!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię