Batony energetyczne z masłem orzechowym i daktylami
Wzbogać swoją dietę o zdrowe i smaczne przekąski! Te batony energetyczne to idealne połączenie chrupiących orzeszków, słodkich daktyli i płatków owsianych. Doskonałe na drugie śniadanie, przed treningiem lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
- 130 g masła orzechowego
- 35 g orzeszków ziemnych
- 30 g siemienia lnianego
- 170 g daktyli bez pestek
- 30 g ryżu preparowanego
- 90 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- 100 g syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie składników:
- W blenderze rozdrobnić orzeszki ziemne oraz siemię lniane.
- Daktyle pokroić na małe kawałeczki i dodać do mieszanki orzeszków i siemienia.
- Dosypać ryż preparowany, płatki owsiane, cynamon i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać.
Przygotowanie masy:
- W garnku roztopić masło.
- Do rozpuszczonego masła dodać syrop z agawy i masło orzechowe. Wymieszać i delikatnie podgrzać przez chwilę.
- Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Formowanie batonów:
- Formę do pieczenia (20x20 cm) posmarować masłem.
- Przełożyć do niej przygotowaną masę, rozprowadzić równomiernie, docisnąć dłonią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie pokroić masę na małe batoniki.
Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.