Soczewica brązowa
Kraj pochodzenia: Turcja/Rosja
Soczewica brązowa BadaPak posiada znakomite wartości odżywcze. Jest lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny. Soczewica brązowa BadaPak to przede wszystkim źródło wartościowego i dość wysoko przyswajalnego białka. Zawiera również liczne witaminy i minerały. Należą do nich witaminy z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy oraz witamina A, C i K. Wśród składników mineralnych soczewica zasobna jest w potas a także w fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Soczewica brązowa BadaPak jest wyrazista w smaku. W kuchni sprawdza się najlepiej do przygotowania pasztetów, kotletów i gulaszy. Odmiana ta jest najtwardsza, zatem gotuje się najdłużej. Przed ugotowaniem należy ją moczyć w wodzie około 30minut.
Soczewica jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Należy do grupy jednorocznych roślin strączkowych i pochodzi prawdopodobnie z Azji. Można wyróżnić wiele jej odmian. W zależności od wielkości nasion i koloru możemy wyróżnić soczewicę zieloną, brązową, czerwoną, żółtą i czarną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.