Pomarańczowa babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa
Delikatne i aromatyczne ciasto z nutą pomarańczy, idealne na każdą okazję! Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciasto, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Poznaj sekret przygotowania tej tradycyjnej babki, która rozpływa się w ustach. Gotuj z pasją i odkryj nową ulubioną słodkość!
Składniki:
- 30g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- Sok z pomarańczy
- 5 jajek
- 150g cukru
- 200g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 180g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 120 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. Formę na babkę posmarować masłem oraz posypać mąką lub bułką tartą.
- Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić w mikserze na gładką masę. Następnie dodać skórkę pomarańczową, obie mąki, proszek do pieczenia i sok z połowy pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
- Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
- Piec 45 minut w 160 stopniach Celsjusza, lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować lukier. Sok z połowy pomarańczy podgrzewać w rondelku stopniowo dodając cukier puder. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Lukier powinien się studzić i gęstnieć w miarę upływu czasu.
- Lukrem polać gotową babkę.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.