Pigwowiec kandyzowany 100 g
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: owoce pigwowca japońskiego 50%, cukier trzcinowy 50%.
Ze względu na trwający okres jesienno-zimowy, szczególnie warto zadbać o odporność i przeciwdziałanie infekcjom. Owoce pigwowca charakteryzują się przede wszystkim wysoką ilością kwasu askorbinowego (witaminy C), który jest skutecznym utleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz poprawia pracę układu krążenia.
Substancje zawarte w pigwowcu o działaniu prozdrowotnym to: związki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas), aminokwasy (kwas asparginowy, asparagina, treonina, cysteina, glicyna), witaminy (A, C, D, B1, B2, B3, B9 - kwas foliowy), polifenole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
W porównaniu z innymi owocami pigwowiec japoński jest bogaty w składniki mineralne, takie jak: magnez, sód, miedź, cynk, fosfor, żelazo i molibden. Pod względem zawartości żelaza i molibdenu owoce pigwowca należą do najzasobniejszych. Owoce wskazują także dużą zawartość kwasów organicznych oraz są bogate w błonnik.
Pigwowiec to owoc sezonowy, który warto w okresie jesienno-zimowym włączyć do diety. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości pomoże zwalczyć niejedną chorobę i wzmocnić odporność.