Migdałowo-orzechowe batoniki z goji

Ciesz się smakiem naturalnych składników i energią w tych migdałowo-orzechowych batonikach z dodatkiem słodkich jagód goji! Idealne na szybką przekąskę czy dodatek do porannej kawy.
Składniki:
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 200 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 garście pokruszonych migdałów
- 2 garście suszonych owoców goji
- Kilka łyżek mieszanki otrębów
- 5 fig
- 10 daktyli
- 150 g margaryny
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Figi i daktyle siekamy na kawałeczki.
- Margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, a potem zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy orzechy, migdały, otręby, mąkę, figi, daktyle, owoce goji oraz miód (lub odwrotnie - wlać rozpuszczoną margarynę do mieszanki tych składników).
- Jajko ubijamy na puszystą pianę w osobnej misce. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
- Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Masę nakładać na blachę przy pomocy łyżki, a batoniki formować przy pomocy dużego noża lub szpatułki do ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut - aż do zrumienienia. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej przełożyć je na kratkę).
Gotowe batoniki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku, gotowe do spożycia w dowolnej chwili.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.