Makaron ze szparagami i pieczarkami
Ten przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami to szybki i smaczny sposób na eleganckie danie, idealne na obiad lub kolację. Delikatne szparagi i aromatyczne pieczarki w kremowym sosie śmietanowym, podane z szynką parmeńską, z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe.
Składniki:
- 250 g makaronu tagiatelle
- Olej do podsmażenia na patelni
- 200 g pieczarek
- 200 g szparagów
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz
- Kilka plasterków szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron tagliatelle w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Nie wylewaj wody po ugotowaniu.
- Pieczarki oraz szparagi (bez twardej części) pokrój w grubsze plastry.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż pieczarki i szparagi do miękkości.
- Dodaj czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę wody z makaronu i śmietankę. Krótko razem podsmażaj.
- Dodaj ugotowany makaron do patelni, całość wymieszaj i duś około 4 minut.
- Podawaj z kawałkami szynki parmeńskiej.
Smacznego!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.