Orzechy brazylijskie
Kraj pochodzenia: Boliwia/Peru
Orzechy brazylijskie BadaPak w ponad 50% składają się z tłuszczów. Na tle innych orzechów wyróżniają się zawartością selenu. Zawierają go najwięcej z całej grupy orzechów. Są dobrym źródłem potasu (659mg w 100g), fosforu (725mg w 100g), magnezu (376mg w 100g) a także wapnia, sodu i cynku. Nie brakuje w nich witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, a potocznie zwana witaminą młodości. Prócz niej znajdziemy również witaminy z gruby B – kwas foliowy oraz wit. C. Orzechy brazylijskie to także dostawca błonnika pokarmowego.
Orzechy brazylijskie BadaPak można spożywać bezpośrednio. Swoje zastosowanie w kuchni odnajdą jako składnik deserów, czekolad, ciasteczek czy też musli.
Orzech brazylijski jest nasieniem drzewa o imponujących rozmiarach, zwanego orzesznicą brazylijską lub wyniosłą. Osiąga ona nawet 60m wysokości. Orzesznica w swoich naturalnych warunkach występuje w lasach Amazonii, a przede wszystkim w Brazylii, Boliwii i Peru.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się rożnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawów, jak również mogą być danymi literaturowymi.