Buraki suszone 100g
Kraj pochodzenia: "SYS" Blanka Sysiak
Burak suszony kryje w sobie mnóstwo fantastycznych niespodzianek odżywczych i zdrowotnych. Proces suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie właściwości świeżego odpowiednika. Burak suszony jest doskonałym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, piękny kolor buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza chroniącego przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, szczególnie w czasie ciąży. Warzywo to zawiera liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą odporność organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego oraz pamięci. Oraz witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w prawidłowym odżywianiu.
Burak suszony to znakomita baza do przygotowania smacznych zup oraz idealny dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego lub czerwonego. Może również zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru oraz odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest przede wszystkim duży, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się również młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.