Mąka jaglana
Kraj pochodzenia: Polska
Mąka jaglana
Mąka jaglana jest tworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej też białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej oraz gryczanej. Charakteryzują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do bardzo różnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, drobne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można użyć praktycznie do wszystkiego, także tam, gdzie tradycyjnie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się zatem zarówno do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny polecenia jest również chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.